Monday, November 29, 2021

Carte vs film

 



Cine nu a văzut filmul „Liceenii”? Mulţi au îndrăgit celebrul cuplu, Dana şi Mihai. Puţini l-au iubit pe egoistul Şerban. Toţi am râs cu poftă de năzbâtiile făcute de Ionică, iar alţii am cochetat cu simpatica Geta. Am asociat imaginea profesoarei severe ca Isoscel cu o alta care ne-a predat matematică. Sau dirigintele preaiubit pe care nu-l vom uita niciodată.

Stereotipuri pe care inevitabil le întâlnim şi le adorăm.

Am vizionat acest film de atâtea ori încât atunci când am decis să citesc cartea (din păcate, doar anul acesta am aflat de ea) cunoşteam fiecare întâmplare în ordine cronologică. Am citit romanul asociind imagine cu imagine din peliculă. Personajele erau deja bine conturate în mintea mea astfel încât nu am mai simţit aceeaşi emoţie care trebuia să apară la primul contact cu acesta. Parcă nimic nu avea farmec. O voce interioară îmi spunea mereu ceea ce urmează. Cred că am memorat secvenţele. Am recunoscut chiar şi pasaje de dialog. Am folosit chiar şi intonaţia actorilor în minte. A fost savuros. Dar atât.

Magia a dispărut. Suspansul, la fel. Chiar şi bucuria de a găsi ceva nou. Sunt respectate cu stricteţe majoritatea momentelor. Am avut impresia că citesc un roman alcătuit din imagini şi culori. O multitudine de imagini şi culori. E frumos şi atât.

Din nou, mi s-a confirmat că e indicat să citesc mai întâi cartea, apoi să vizionez filmul.

Nu vi s-a întâmplat acelaşi lucru?


Saturday, November 20, 2021

FRAGMENTE EXTRASE DIN CARTEA ,,SOLUŢIA COLINIARITĂŢII. CONTRAPUNCT” de Bianca Nemeş

 



,,Sculptând cu grijă pe paginile imaculate ale caietului de la care a pornit schiţa această cale şerpuită, bentonică a lumii nu te lasă să ieşi la suprafaţă, să respiri aerul pur al fericirii, să pluteşti împins de brizele uşoare ale dorinţei; de ce această complicaţie devenită de la simplu, haos, nu poate fi desfăşurată astfel încât să poţi privi în interiorul tău şi să realizezi într-adevăr ceea ce aştepţi din partea ta şi din partea celorlalţi, să poţi să te priveşti pentru a-ţi afla sensul.”

„Chiar dacă totul pare imposibil şi tot ceea ce credeai că e important se risipeşte cât ai clipi, viaţa te învaţă să te descurci şi să preţuieşti familia, sufletul, persoanele dragi, universul, natura, de obicei valoare dăruită prin constrângeri şi presiuni externe.”

„Cine sunt eu de fapt? Ce se ascunde dincolo de membrana epitelială? Un univers indescifrabil, ce nu poate fi înţeles pe deplin. Cu toţii ascundem ceva: tu, eu avem acest lucru în comun.”

,,În momentul în care totuşi conştientizăm că nu suntem singuri în acest abis incorigibil al vieţii, de ce nu ne putem găsi echilibrul interior şi ne depărtăm singuri de siguranţă?Pentru că încă nu am învăţat să creăm, să construim totul de la zero, suntem obişnuiţi cu ceea ce ne înconjoară, considerăm că totul ni se cuvine, fără a încerca măcar să depunem efort sau valoare în ceea ce trăim.”

„Scriu, înseamnă că sar în afara rândurilor de asasini, actul de a pune o distanţă între mine şi lumea obişnuită. Inventez un punct de sprijin altundeva, care să îmi permită să văd, să înţeleg cum e viaţa de fapt. Sar peste asasinii lăuntrici, a repetărilor obsesive, în afara infernului.”

„Pentru ce atâta suferinţă, tulburare, frământare? Sunt doar un fir de nisip ce se pierde printre miliarde de alte molecule şi particule, cu configuraţii mult prea ostile şi diferite pentru a ne putea omogeniza.”

„Vom putea ştii CUM, UNDE, CÂND, ÎN CE FEL suntem aici, dar PENTRU CE? Elaborarea şi descoperirea îţi aparţine. Trăind clipa fără regret şi urmându-ne visul. Sensulexistenţei se balansează pe simplul răspuns NU ŞTIU şi aşa ar trebui să rămână, deoarece existenţa este cea mai înaltă formă a acceptării şi măreţiei.”

„Nu opune rezistenţă, doar simte ce se întâmplă în jurul tău, dar mai ales în interiorul tău. Lasă-ţi mintea să se liniştească din vasta dimensiune de informaţii pe care i-o dai să o proceseze.

 

Ce descoperi?

 

Pe tine cel autentic, cu siguranţă.”

 

„Cum putem trăi cu inconştienţa finalului sau cu inconştientizarea derizorie a acestuia? E simplu, toţi ne gândim la ce am fost şi la ce nu vom mai fi, dar când ne facem timp pentru ceea ce suntem?”

,,Calea iubirii este un echilibru al polurilor opuse, o tensiune creativă a incertitudinilor, o punte dificilă între acţiuni susceptibile. Caută iubirea ce se află în sufletul tău pătat de ură, invidie, frustrare şi inspiră doar bunătatea ce eşti. În esenţă toţi suntem bunătate şi iubire, doar împrejurările şi interpretarea lor, dogmele impuse ne transformă în revers.”

„Cred că în esenţa noastră suntem IUBIRE, VIAŢĂ, fapt ce se contopeşte cu ideea de divinitate, creator al lumii. Universul este infinit în timp şi spaţiu, iar noi suntem fiinţe vii, raţionale, ce ne credem minunaţi, centrul a tot ceea ce există, însă această nemărginire şi-ar putea continua cursul în lipsa noastră, reciproca fiind falsă.”

„Deţii posibilităţi multiple, dar nu ştii ce să alegi ca să nu greşeşti. Crezi că există o singură variantă corectă, un singur răspuns, dar nu îţi pui întrebările potrivite pentru momentul în care te afli. Există un singur răspuns potrivit pentru tine în marea de întrebări a persoanei care eşti.

         Nu te opri niciodată să te întrebi şi să creezi ceea ce descoperi că este potrivit pentru tine.”