Monday, February 14, 2022

RECENZIE: ,,Fata cu cercel de perlă” de T. Chevalier

 


Titlu: Fata cu cercel de perlă

Autor: Tracy Chevalier

Editura: Polirom

Număr pagini: 252

Categoria: Literatura universală

                          

MI-NU-NA-TĂ! Asta e impresia cu care am rămas după ce am terminat de citit cartea. Chiar dacă autoarea nu alege să relateze informaţii relevante despre viaţa pictorului Vermeer, povestea pe care a ţesut-o a fost una fantastică. Legătura puternică dintre cunoscutul artist şi tânăra lui servitoare are menirea de a uimi atât personajele cât şi cititorii.

Este de-a dreptul impresionant cum Chevalier reuşeşte să construiască un superb roman istoric pornind de la celebrul portret, fata cu cercel de perlă.

Chiar şi o fată umilă ca Griet poate deveni muza unuia dintre cei mai talentaţi pictori olandezi. Ea nu face altceva decât să îndeplinească sarcini simple (curăţenie, spălat, călcat), ceea ce o încadrează în masa de jos a societăţii.

De ce este diferită faţă de semenii săi? Ea vede dincolo de culorile relatate de natură.

De ce este ea o sursă de inspiraţie pentru stăpânul său, în detrimentul soţiei acestuia? Ea are curajul de a lăsa lumina să pătrundă în încăpere şi de a vedea frumosul, chiar dacă trăieşte în condiţii precare.

De ce este privită greşit relaţia lor de admiraţie reciprocă? Este un bun prilej de a stârni invidia celor din jurul lor.

De ce este tolerată această legătură a lor chiar şi de către membrii familiei? În ciuda acestor frustrări, împreună creează multe tablouri frumoase.

Am găsit atât de multe motive care m-au convins că este una dintre cele mai bune cărţi pe care le-am citit şi sunt convinsă că cei care iubesc arta vor găsi cel puţin la fel de multe alte motive.


No comments:

Post a Comment