Wednesday, December 30, 2020

Cărţile preferate (2)

 



Îmi plac şi romanele contemporane. Ocupă un loc aparte alături de cele clasice. Nu vreau să le caut termene de comparaţie, ci doar să evidenţiez acele cărţi pe care le-am apreciat:

 

1.      Pictează-mă în culori indiene – D. Pîslaru

Cartea perfectă este aceea în care ajung să mă regăsesc: fără dubiu regăsesc principiile după care îmi organizez viaţa, îl întâlnesc pe el şi ajung să mă iubesc pe mine, fata imperfectă. Simt că aş putea reciti acest roman încă de 1000 de ori fără să mă plictisesc. De ce? M-a impresionat mult modul în care autoarea a descris traseul parcurs de Evelyn devenind dintr-un ateu convins un credincios. Cum? Iubind cu adevărat sufletul său pereche.

 

2.      Sub arcuiri de curcubeie strâmbe – P. L. Popan

Este o carte care ilustrează imaginea societăţii din zilele noastre. Oameni „comuni” care se închină banilor şi uită să iubească cu adevărat. Din dorința de a avea mai mult decât avem nevoie devine aproape imposibil să ne bucurăm de iubire atunci când se ivește în viața noastră. Efectiv, o înlăturăm, apoi râvnim cu nesaț măcar la o picătură, dar ne-am îndepărtat prea mult.

 

3.      Sfârşitul înseamnă un nou început – A. Niculescu

Ador cartea asta! Deşi este greu de crezut la 35 de ani, viaţa lui Adrian Niculescu a bătut filmul. A trecut prin multe încercări din care a ieşit învingător. Dacă părinţii lui au fost cei care au clacat primii, el a avut puterea necesară să reîntregească familia. Un destin zbuciumat care ne oferă adevărate lecţii de viaţă.

 

4.      La răscruce de viaţă – C. Grosaru

            În viaţă, nimic nu este întâmplător. De la fiecare persoană pe care o întâlneşti poţi învăţa ceva util, important este să fii deschis şi dispus să cauţi în continuu. George descoperă adevărul numai în momentul în care este dispus să se iubească pe sine şi pe ceilalţi. TU eşti adevărata fericire. Iubeşte, oferă, trăieşte!

 

5.      Privind înăuntru – P. Rotar

Este o carte diferită. Foarte diferită de cele pe care le-am citit până acum. Eu o văd ca pe un jurnal intim cu importante lecții de viață necosmetizate sau mai multe gânduri sincere care ilustrează un șablon cu care alte persoane se aseamănă. Mai ales că, autoarea se dezbracă de toate secretele și își expune durerea fără rețineri. Și atât. Nu vom găsi răspunsuri, soluții sau o terapie de vindecare, ci doar situații concrete, alegeri asumate și consecințele aferente.

Mi-am imaginat încă de la început că autoarea este o prietenă apropiată care îmi povestește în detaliu fiecare întâmplare pentru a se elibera treptat de povara pe care o cară zilnic pe umeri. Nici nu știu cum de a putut o femeie singură să îndure atâtea probleme. Pot să o înțeleg, dar nu știu ce sfat să îi dau. Nici măcar nu are nevoie de el. Ea vrea doar să o ascult. Eu și toți ceilalți care sunt curioși să-i citească romanul. Nu mă identific cu niciuna din experiențele ei, dar am învățat să-mi iubesc defectele. Ele sunt ale mele și mă ajută să fiu specială. Așa cum și Petronela este specială. Da, chiar așa! Pentru că, a avut și are putere în continuare să scrie atât de frumos întâmplări neobișnuite. Pentru că, a ales să ridice capul sus și să meargă înainte chiar dacă acest lucru părea imposibil. Pentru că, a avut curajul să ne arate tuturor că într-o zi va fi mai bine.

 

6.      Cazul „Vulpea” – Leila Sandra M.

Şi autorii români scriu cărţi bune. Asta e chiar foarte bună. E păcat că mai trebuie să aştept până să apară şi volumul 2 şi altele.

În prim plan, o cunoaştem pe Norma, o femeie care tocmai se trezeşte din amnezie, lângă aşa-zisul ei soţ, Joe. Deşi, nu ştie nimic despre trecutul ei şi nimic nu se leagă din ceea ce-i mărturiseşte bărbatul, ea nu are de ales decât să îşi accepte destinul. Asta până într-o zi ... ziua în care Norma aude de Frank Harrison şi decide să-i ceară ajutorul.

Apoi, îl cunoaştem pe Dennis Kayderman, detectivul care nu a încetat să-şi caute soţia decedată. Apar noi indicii în cazul „Vulpea”, iar o femeie îl caută. Cine este ea şi de unde îl cunoaşte? Să fie martorul cheie în cazul „Vulpea” sau cea care îl va conduce mai aproape de adevăr?

Nu-mi va rămâne decât să citesc şi volumul 2, după ce va vedea lumina tiparului.

 

7.      Seria „Aşii de inimă” – C. Stanciu

Se mai găseşte loc pentru iubire în Las Vegas, oraşul păcatelor? Rose şi Lukas ne  învaţă că numai dragostea adevărată poate învinge avaritatea, viclenia, trădarea şi minciuna. Dragostea nu-i poate uni numai pe cei mai aprigi duşmani, cu ea se pot clădi şi mari imperii.

Sunt cărţi care mi-au plăcut mult şi din care am desprins următorul mesaj: să nu-mi fie teamă să iubesc cu adevărat”.

 

8.      Călcând pe cioburi – M. Iconaru

Autoarea a ales să creeze o poveste tristă şi des întâlnită, din păcate, în societate. Oare în câte femei o putem regăsi pe Samantha, o fată abuzată careia „trecutul” nu îi permite să fie fericită? Să fie o greşeală capitală alegerea ei de a iubi cel mai popular băiat din liceu? Atunci când ea decide să-l părăsească, viaţa i se schimbă radical. Ceea ce pare a fi doar posesivitate, la început, se transformă într-o obsesie uriaşă care  o va urmări mereu până o va distruge complet.

 

 

            Indiferent ce cărţi voi alege, întotdeauna ştiu că am optat pentru varianta corectă. Fiecare roman are un mesaj pe care numai cititorul îl poate găsi şi fiecare cărămidă clădită este o treaptă urcată mai sus pe scara progresului şi a evoluţiei.



No comments:

Post a Comment