Sunday, January 29, 2023

RECENZIE: ,,Bătrânul care citea romane de dragoste"

 


Titlu: Bătrânul care citea romane de dragoste 

Autor: Luis Sepulveda

Editura: Polirom 

Număr pagini: 208

Categorie: literatură universală 


🌴 Se spune că esențele tari se găsesc în sticle mici. Nici toate capodoperele nu au nevoie de multe cuvinte. Unii autori își spun poveștile în puține pagini. ,,Bătrânul care citea romane de dragoste" este una dintre ele. O carte care cred că i-a emoționat pe toți cei care au citit-o. 


🌴 Căci Antonio Jose Bolivar, personajul principal, este un văduv care preferă să citească romane de dragoste, deși întâmpină dificultăți (le deslușește cu mare greutate pentru că nu prea știe să citească, de scris nici nu se mai pune problema), alegerile sale nu sunt întâmplătoare, ci adevărate romane de referinţă. 


🌴 Pe lângă plăcerea și bucuria de a citi, protagonistul și-a găsit refugiul, locul ideal unde să evadeze departe de lumea sălbatică în care trăiește în realitate. Nu numai că timpul îi trece mai uşor, acum, când se află la o vârstă înaintată, însă această preocupare îl ține, uneori, departe de pericolele ce îl pândesc în mod constant.


🌴 Liniștea sa este spulberată în momentul în care o femelă de jaguar începe să semene moarte printre localnici. Fiind considerat un vânător experimentat, oamenii locului apelează la ajutorul său.


🌴 Astfel, ajunge să facă parte dintr-o trupă de intervenție. Scopul este uciderea animalului, lucru care-l răscolește profund. De la shuari a învăţat să respecte și să iubească viața, iar acum se află într-o situație dificilă. Înțelege dorința de răzbunare a femelei care și-a văzut puii și masculul omorâți de oamenii pe care azi îi atacă.


🌴 În final, lupta îi aparține. Va fi singurul care o va înfrunta. Adevăratul pericol îl constituie acest animal sălbatic sau răutatea oamenilor avizi după putere și bogății?

No comments:

Post a Comment