Wednesday, July 27, 2022

RECENZIE: ,,La hotelul Bertram"

 


Titlu: La hotelul Bertram

Autor: Agatha Christie

Editura: Litera

Număr pagini: 272

Categoria: Literatura universală

        Îmi plac romanele Agathei Christie și le citesc cu o plăcere deosebită. Și chiar dacă respectă aceeași rețetă nu m-am plictisit niciodată de ele. Le-am citit cu mare interes de fiecare dată.
        ,,La hotelul Bertram" se încadrează în limitele stabilite conținând toate elementele de bază:
        ○ Un loc al evenimentelor. Miss Marple alege locul ideal unde să-și petreacă vacanța, la hotelul Bertram din Londra: decor tradițional, servicii impecabile, brioșe cu unt pregătite ca pe vremuri și amintirile copilăriei.
        O întâmplare nefericită. Deodată liniștea de la hotelul Bertram este spulberată de dispariția canonicului Pennyfather. Atenția tuturor se îndreaptă asupra persoanei dispărute, de la angajați, clienții hotelului, rudele victimei și până la poliția locală. Lucrurile nu se leagă între ele, nu se găsesc nici explicații până când oaspetele zăpăcit ajunge la aeroport în ziua greșită.
        ○ Un detectiv renumit. Nici măcar Miss Marple nu poate să prevadă lanțul de evenimente violente ce se declanșează atunci când adevăratul canonic Pennyfather apare la hotelul Bertram.
        O crimă. Pe neașteptate este ucis un bărbat nevinovat.
        Dincolo de zidurile liniștite ale hotelului, Miss Marple descoperă atmosfera inconfundabilă de pericol din spatele manierelor impecabile ale personalului și al distinșilor oaspeți.
        ○ Mai mulți suspecți. Afaceri ilegale conduse de un clan care își calculează fiecare mișcare cu precizie. Secrete dureroase care leagă destinele celor prezenți la hotel și acțiuni care scot la iveală adevăruri ce pot să schimbe viețile celor implicați pentru totdeauna.
        ○ Un singur vinovat? Martorul cheie, dar și cea care elucidează cazul este nimeni alta decât Miss Marple. Nu are nevoie de alte dovezi, ci doar de o confirmare. Pentru asta, revine la hotelul Bertram să reconstituie noaptea în care canonicul Pennyfather a dispărut. Un mic detaliu face diferența, piesa lipsă menită să comenteze totul.
        Deși am avut nevoie de mai mult timp pentru a o termina de citit, cartea este minunată, iar Miss Marple are acel ceva al ei, chiar dacă eu îl prefer pe Poirot.
        Citiți-o, chiar merită!