Wednesday, September 28, 2022

RECENZIE: “Moarte pe Nil” de Agatha Christie

 


Titlu: Moarte pe Nil

Autor: Agatha Christie

Editura: Litera

Număr pagini: 432

Categoria: Literatura universală

                          

Cu fiecare carte pe care o citesc în plus descopăr cu uimire faptul că Agatha Christie nu mă poate dezamăgi.  Misterul, suspansul, entuziasmul prind contur după fiecare pagină citită. Aspectele relatate minuţios descriu principalele evenimente.

Autoarea respectă cu sticteţe aceleaşi reguli şi îşi desfăşoară ancheta într-o manieră impecabilă:

-         personaje atent selecţionate: oameni din înalta societate;

-         locul pentru o vacanţă de vis: o călătorie cu vaporul pe Nil;

-         mai multe crime care se succed: Linnet, Louise, Salome;

-         un detectiv renumit: Poirot;

-         victime colaterale: Louise Bourget, Salome Otterbourne;

şi

-         vinovatul/vinovaţii?

De data asta sunt invitată la bordul unui vapor de lux unde pluteşte o atmosfera de vis, iar iubirea e în aer. Cel puţin aşa am înţeles de la început pentru că mi-a fost dat să mă bucur de un peisaj magnific.

Linnet şi Simon, doi tineri proaspăt căsătoriţi, au ales Egiptul ca destinaţie ideală pentru luna de miere. La prima impresie, totul pare perfect, însă în momentul în care îl regăsesc pe Poirot printre pasageri îmi este mai mult decât evident că va avea loc o tragedie.

Chiar dacă liniştea domneşte şi detectivul este hotărât ca aceasta să fie o călătorie de relaxare, eu în orice moment aştept să se întâmple ceva.

Mai întâi apare Race, un alt detectiv ce îşi caută criminalul. Poirot refuză să se implice până când apare primul cadavru.

Frumoasa şi bogata Linnet este ucisă. Toţi cei prezenţi sunt suspecţi de crimă. Ironic sau nu, pentru toţi ea era o piedică.

Să fie atât de dureroasă trădarea celei mai bune prietene încât aceasta să îi provoace moartea? Să fi atins gelozia cotele maxime, iar Jacqueline de Bellefort să nu poată accepta faptul că a pierdut dragostea bărbatului iubit în favoarea lui Linnet?

Uciderea fetei i-ar putea aduce tutorelui legal, Andrew Pennington, în propriul cont averea acesteia. Odată cu dispariţia ei, acest lucru nu ar fi greu de obţinut ţinând cont că soţul este uşor de manipulat (la un moment dat, Simon a declarat: ,,Eu nu citesc niciodată nimic. Semnez unde mi se spune să semnez.”)

Statutul de partener al uneia dintre cele mai bogate tinere din Anglia, opulenţa, stilul de viaţă elegant, îl pot determina pe Simon Doyle să îşi dorească totul doar pentru sine?

Fleetwood o cunoaşte bine pe Linnet, deşi ea nu îl recunoaşte. El este bărbatul care urma să se căsătorească cu Marie, o tânără din Anglia, deşi era deja însurat cu o altă femeie. Linnet a aflat totul, i-a spus Mariei, iar relaţia celor doi s-a destrămat.

Toate bănuielile mele se îndreaptă spre Tim Allerton. Nu o suportă pe fata frumoasă, bogată şi inteligentă care nu are ochi şi pentru el. Ura îl orbeşte astfel încât să comită un păcat atât de mare? Să aibă o altă slăbiciune?

Cine este ucigaşul? S-au adeverit suspicinile mele?


Tuesday, September 20, 2022

RECENZIE: ,,Rămășițele zilei"

 


Titlu: Rămășițele zilei

Autor: Kazuo Ishiguro

Număr pagini: 276

Categoria: literatură contemporană

Nu mi-am propus să pun multe imagini cu romanul pe care îl citesc. Nu spun că nu a meritat atenţie, am vrut mai degrabă, să scriu despre el. Nu m-a impresionat deloc, deși am apreciat faptul că autorul a pus mai mult accentul pe călătoria interioară decât pe cea fizică.


Încetul cu încetul, Stevens ne introduce în lumea lui prin intermediul amintirilor, ne face cunoștință cu domnișoara Kenton, inteligenta menajeră din castelul Darlington, ne povestește despre o iubire neîmplinită și despre iluziile cărora niciodată nu a reușit să le dea glas.


Care este mai dureroasă? Dragostea ori singurătatea?

Sunday, September 18, 2022

Festivalul internaţional de carte Transilvania 2022

 



Nu puteam rata un al târg de carte. Mă bucur ca un copil de fiecare dată când îmi propun să particip la activităţi culturale. Ştiu că mă deconectez complet de la alte gânduri, pot să mă plimb printre miile de cărţi şi să le cumpăr pe cele potrivite pentru mine. Nu este simplu să aleg doar câteva exemplare, dar e minunat.

Deci, am ajuns acasă cu 6 romane:

·        Scandalul şi Noi contra voastră – F. Backman

Odată ce l-am cunoscut pe Ove nu am avut cum să nu mă îndrăgostesc iremediabil şi de celelalte cărţi ale autorului.

·        Fiul risipitor – R. Tudoran

Pilda biblică de la care porneşte şi povestea autorului m-a determinat să îmi doresc să citesc acest roman.

·        Alfabetul doamnelor – I. Pârvulescu

O carte aparte, care se încadrează în categoria critică literară şi care nu este pe gustul oricui sunt sigură că mă va cuceri pe mine.

·        Aşteptări – A. Hope

Romanele din colecţia „Raftul Denisei” reprezintă o selecţie aparte. Încă nu m-au dezamăgit. Povestea pare promiţătoare.

·        320 de pisici negre – R. Ojog-Braşoveanu

Nu ştiu dacă am ales cea mai bună carte a ei, dar este cea cu care mi-am propus să o cunosc pe autoare. Ceva îmi spune că mă voi îndrăgosti de operele ei. Aşa să fie?

 

           Vă plac alegerile mele? Pe care le-aţi citit? Care este preferata voastră?