Tuesday, February 28, 2023

RECENZIE: ,,S-a sfârșit înainte să înceapă"

 


Titlu: S-a sfârșit înainte să înceapă 

Autor: Ioana Dumitrachescu 

Număr pagini: 250

Editura: Mysterio

Categoria: literatură contemporană 


,,S-a sfârșit înainte să înceapă" este o reflecție cu și despre iubire care mi-a consolidat principiile și concepțiile legate de viața de cuplu, cea de familie ori idei ce până nu de mult timp erau doar iluzii imposibil a se consolida în certitudine. Dincolo de iubirea pură și sinceră întotdeauna, la un pas distanţă, se află și păcatul indus de pasiune și dorința de a dărui totul pentru a primi absolutul. Nu există reguli în dragoste, doar fapte ce atrag diferite consecințe. 


Paola este o tânără inocentă care se îndrăgostește de un bărbat interzis pentru ea. El, Antonio, este căsătorit cu Marisa, iubita sa din adolescență. Destinul îi aduce față în față în momentul în care femeia se prezintă la cabinetul doctorului pentru un consult.



Atracția este inevitabilă. Apropierea, cu atât mai puțin. Privirile se întâlnesc, iar iubirea încolțește în inimile lor, treptat. Pasiunea devine intensă, o putere ce se consumă cu rapiditate și care lasă urme adânci de suferință asupra lor și asupra apropiaților lor.


Ilustrată sub forma unui jurnal scris de către el, această poveste de dragoste este o confesiune a două suflete ce își caută alinarea unul în brațele celuilalt, însă teama lui de incertitudine și singurătate le desparte drumul în direcții opuse: el rămâne ancorat în căsnicie alături de o soție pe care nu o mai iubește, ea se refugiază în alcool.



În continuare, viața își pune amprenta asupra fiecăruia într-un mod distinct: Antonio devine un om de succes, Paola rămâne aceeași femeie simplă care se bucură de rodul dragostei sale: o fetiță. 


Opt ani mai târziu, destinul le acordă a doua șansă. Se întâlnesc din nou. Sunt toți trei, împreună. Și boala necruțătoare a Paolei care se agravase. Situația impune luarea unor măsuri urgente. Numai un transplant de inimă îi mai poate prelungi viața. Soarta le este potrivnică sau le va lăsa oportunitatea de a fi fericiţi în sfârșit?

Sunday, February 12, 2023

RECENZIE: ,,Tălpi opărite"

 


Titlu: Tălpi opărite 

Autor: Silviu Bacuiani 

Editura: Mybestseller 

Număr pagini: 250

Categoria: literatură contemporană 


👣 Îl cunosc pe Silviu, autorul Silviu Bacuiani, prin intermediul cărților pe care le-a scris. Îmi place lumea plină de culoare, tradiții și obiceiuri românești, umor fin încărcat de subînțelesuri ascunse, secrete care dăinuie din trecut, se preling în prezent și tulbură sufletele oamenilor, a țăranilor credincioși ce păstrează cu sfințenie povețele transmise din generație în generație. 


👣 Autorul își continuă drumul relatându-ne în romanul ,,Tălpi opărite" drama tulburătoare din perioada anilor '50, perioada colectivizării forțate. Această mișcare este descrisă amănunțit, detalii ce împletesc situații necruțătoare de care nu scapă niciunul dintre cei care se opun supunerii sistemului impus. Într-o lume încropită din orori și abuzuri greu de suportat, autorul reușește să înglobeze o adevărată poveste de dragoste, comuniunea dintre Iancu și Ioana, cea care ne demonstrează în mod cert că speranța nu trebuie să dispară niciodată. Varianta de a încheia astfel romanul reprezintă acea rază de soare ce se întrevede la capătul tunelului. Este invocată ideea că, la un moment dat, totul va fi bine. 


👣 M-au impresionat peste măsură pildele părintelui Macarie, cele care au mesaje relevante pentru situația relatată. Dincolo de acele sfaturi înțelepte și demne de urmat, preotul este o figură impozantă și cel care delimitează granița dintre adevăr și minciună, libertate și singurătate. 


👣 Nu lipsește umorul, presărat cu moderație, doar acolo și unde este cazul. Prezența prostului satului, Burcea, este sezonieră tocmai pentru a oferi o importanță relevantă evenimentelor dominante din acea perioadă. Faptul că stângăcia tânărului incult nu este ignorată lasă loc de interpretări și scoate de după perdea greșelile și nedreptățile aplicate în acele cazuri.


👣 În fața ochilor mi s-au derulat imagini greu de admis, însă umorul le-a învăluit într-o haină nouă și mai ușor de acceptat. Mă bucur că am avut șansa să aflu mai multe detalii despre acest subiect și că autorul a ales să acorde atenția cuvenită acestei bucăți din istoria țării noastre.