Sunday, January 29, 2023

RECENZIE: ,,Bătrânul care citea romane de dragoste"

 


Titlu: Bătrânul care citea romane de dragoste 

Autor: Luis Sepulveda

Editura: Polirom 

Număr pagini: 208

Categorie: literatură universală 


🌴 Se spune că esențele tari se găsesc în sticle mici. Nici toate capodoperele nu au nevoie de multe cuvinte. Unii autori își spun poveștile în puține pagini. ,,Bătrânul care citea romane de dragoste" este una dintre ele. O carte care cred că i-a emoționat pe toți cei care au citit-o. 


🌴 Căci Antonio Jose Bolivar, personajul principal, este un văduv care preferă să citească romane de dragoste, deși întâmpină dificultăți (le deslușește cu mare greutate pentru că nu prea știe să citească, de scris nici nu se mai pune problema), alegerile sale nu sunt întâmplătoare, ci adevărate romane de referinţă. 


🌴 Pe lângă plăcerea și bucuria de a citi, protagonistul și-a găsit refugiul, locul ideal unde să evadeze departe de lumea sălbatică în care trăiește în realitate. Nu numai că timpul îi trece mai uşor, acum, când se află la o vârstă înaintată, însă această preocupare îl ține, uneori, departe de pericolele ce îl pândesc în mod constant.


🌴 Liniștea sa este spulberată în momentul în care o femelă de jaguar începe să semene moarte printre localnici. Fiind considerat un vânător experimentat, oamenii locului apelează la ajutorul său.


🌴 Astfel, ajunge să facă parte dintr-o trupă de intervenție. Scopul este uciderea animalului, lucru care-l răscolește profund. De la shuari a învăţat să respecte și să iubească viața, iar acum se află într-o situație dificilă. Înțelege dorința de răzbunare a femelei care și-a văzut puii și masculul omorâți de oamenii pe care azi îi atacă.


🌴 În final, lupta îi aparține. Va fi singurul care o va înfrunta. Adevăratul pericol îl constituie acest animal sălbatic sau răutatea oamenilor avizi după putere și bogății?

Monday, January 23, 2023

RECENZIE: ,,Cei care iubesc urăsc"


 Titlu: Cei care iubesc urăsc 

Autor: S. Ocampo & A. B. Casarea

Număr pagini: 144

Editura: Rao

Categoria: literatură universală 


Cei care iubesc o fac atât de intens astfel încât să fie dispuși să ucidă în numele dragostei? Oricât de sumbru ar părea, nu este imposibil. Și nici impresionant cazul expus. Cel puţin, pentru mine faptul că am citit-o nu constituie un avantaj. Doar o carte în plus în palmaresul meu.


De ce spun asta? Pentru că, nu se întâmplă nimic spectaculos care să îmi atragă atenția. Este presărat în doze mici suspansul de a afla cine este vinovatul. Mai mult, acest roman mi-a amintit de operele Agathei Christie deoarece s-a respectat același traseu. Cineva comite o crimă, există mai mulți suspecți, un detectiv care investighează cazul (aici detectivul nu este la fel de simpatic, inteligent și perspicace), o anchetă laborioasă și un singur vinovat.


Doctorul Humberto Huberman alege ca destinaţie pentru relaxare Bosque del Mar, un loc exotic cu o plajă plină de raci, valurile agitate ale mării și furtune de nisip. De fapt, bărbatul și-a propus să lucreze în liniște la o traducere din Petronius, însă o furtună de nisip îi blochează pe toți oaspeții hotelului înăuntru. A doua zi, Mary, o fostă pacientă de-a lui, este găsită moartă în camera ei. Urmează ancheta, pas cu pas. Totul se desfășoară în ritm alert, dar eu îmi pierd răbdarea și atenția. Criminalul nu este un personaj credibil, cel puțin nu pentru mine.


Cartea nu este slabă. Nu are un suflu nou, totul e clișeic. Îi lipsește originalitatea și veridicitatea, elementele cheie ce stau la baza unei opere de succes.

Sunday, January 22, 2023

RECENZIE: ,,Precum în cer"

 


Titlu: Precum în cer

Autor: Nina Marcu 

Editura: Național 

Număr pagini: 512

Categorie: literatură contemporană 


S U B L I M. 


📘 E cuvântul potrivit pentru a descrie romanul Ninei Marcu. Nu am nevoie de mai multe detalii pentru a-mi exprima entuziasmul și bucuria cu care am citit această poveste. M-am plimbat pe străzile din București și din Roma. Am admirat obiectivele turistice pe care autoarea mi le-a scos în cale, am luat parte la cele mai romantice povești de iubire, am aflat secrete care au zguduit vieţi din temelii și au schimbat destine pentru totdeauna. 


I N C I T A N T.


📘 În cazul de faţă am rezonat încă de la început cu Gabi Vlad. Această femeie integră, corectă și hotărâtă m-a cucerit cu inteligenţa sa. Cu eleganța și frumusețea ei izbitoare l-a frapat până și pe Ettore Conte. Printr-un accident de mașină destinul îi pune față în față. A doua întâlnire, o conferință la care participă amândoi îi leagă pe unul de celălalt într-o misiune secretă. Ea, subcomisar la secția care se ocupă de patrimoniu, el, carabinier local, împreună cu Dan Daniel Dima, colegul și bunul ei prieten, își unesc forțele pentru a găsi una dintre relicvele sacre ale creștinătății, coroana cu spini a Mântuitorului. Obiectul valoros dispăruse de la Luvru, mai degrabă, fusese înlocuit cu un fals. Acest fapt prelungește șederea la Roma a celor doi români.


S E N S I B I L.


📘 L-am îndrăgit la fel de mult și pe Dan Daniel Dima (Dandana) datorită imaginii pe care a ales să și-o creeze. Tată a două fetițe pe care le iubește sincer și pe care le crește singur, rămâne devotat celor două suflete inocente care prin circumstanțe greu de înțeles au rămas în grija bărbatului. Totuși, destinul îl răsplătește și i-o scoate în cale pe Sara, sufletul lui pereche și mama ideală pentru copiii săi.


T U L B U R Ă T O R.


📘 Legat de Ettore Conte, șeful adjunct al carabinierilor, italianul fermecător din Ostia, pentru care dragostea nu există până când o întâlește pe Gabi Vlad, tânăra cu ochi albastri care i-a dat lumea peste cap. Iubirea intensă pe care și-o împărtășesc cei doi tineri îi poartă într-o călătorie încâlcită făcându-ne martori la întâmplări romantice din viața unui cuplu, la interesante experienţe culinare fiind îmbinate tradițiile românești cu cele italiene, la imagini cromatice parcă desprinse din basme, unde pata de culoare albastră este peste tot. Mai mult, cu fiecare eveniment care urmează, apar mai multe secrete, personaje noi care conferă mai mult suspans și adevăruri ce pulverizează durere, deschide răni și adâncește totul într-o mare incertitudine. De fiecare dată când lucrurile, parcă, tind să se așeze pe făgașul normal, ceva le perturbă. Gabi și Ettore se iubesc atât de mult astfel încât să înfrunte toate obstacolele? Cât de intensă este dragostea lor? Dar orgoliul?


📘 În ceea ce mă privește, eu ador cartea asta! M-aș bucura să fie ecranizată, în viitor. Dar, cine sunt eu? Sunt acel cititor care o recomandă cu drag.