Sunday, October 30, 2022

RECENZIE: ,,Răul sub soare"

 

Pentru Agatha Christie crima este elementul cheie în jurul căreia a creat cele mai inovatoare și periculoase cazuri. Anchetele sunt laborioase, deloc plictisitoare și fiecare gest sau acțiune atent implementată în puzzle-ul pe care unul dintre detectivii autoarei este menit să îl completeze în întregime. Fie că este vorba despre Poirot, Miss Marple ori Tommy și Tuppence Beresford, ei trebuie să descopere cine se află în spatele acelor fapte odioase.


Cine s-ar fi gândit că pe insula din largul Leathercombe, o insuliță retrasă, unde își petreceau vacanța doar oameni înstăriți se va întâmpla o nenorocire? Numai că, acolo unde se află Hercule Poirot apar și cazuri de omucidere. 


De data asta, în prim plan, este Arlena Stuart, o fostă actriță, una dintre acele femei fatale care îi fac pe toți bărbații să-și piardă mințile. Când Arlena este descoperită ucisă, pe o plajă pustie, Poirot are sentimentul că se află cu adevărat în prezența răului. Chiar dacă ceilalți turiști văd în această femeie frumoasă ca fiind întruchiparea răului, se pare că ea nu a fost altceva decât o victimă. 


Întorsătura situației ,,îi acuză" și, involuntar, devin părtași la crimă.


Totuși, principalul suspect este amantul femeii, Patrick Redfern. Toți știu de relația dintre ei, singurul care, se pare că, nu suspectează nimic este soțul acesteia. Să fie mai mare interesul bărbatului pentru bani decât iubirea? Moartea ei i-ar fi adus cinci sute de mii de lire sterline. O sumă importantă care i-ar acoperi multe datorii.


Kenneth Marshall, soțul Arlenei, i-a aflat secretul? Să fie aceasta o crimă pasională?


Linda Marshall își urăște din tot sufletul mama vitregă. Apelează la magia neagră, înfăptuiește un ritual spiritual, iar în cursul acelei zile femeia este descoperită moartă. Să fie acea vrajă atât de puternică încât să-i provoace moartea?


Christine Redfern este o persoană retrasă, tăcută, dar într-atât de geloasă încât să-și înlăture rivala?


Cât de departe este dispusă să ajungă Rosamund Darnley pentru a-și trăi iubirea imposibilă alături de bărbatul iubit, Kenneth Marshall?


Fiecare are motive întemeiate să înfăptuiască un fapt atât de oribil, însă numai o minte diabolică are curajul de a ucide cu sânge rece. Cine este în stare de așa ceva?

Monday, October 24, 2022

RECENZIE: ,,Însemnări de iarnă despre impresii de vară"

 

Titlu: Însemnări de iarnă despre impresii de vară 

Autor: F. Dostoievski 

Editura: Polirom 

Număr pagini: 152

Categorie: literatură universală 


DIFERIT ȘI INTERESANT. 


Așa aș descrie eseul pe care Dostoievski îl așterne pe hârtie la îndemnul prietenilor. Poate, dacă ei nu ar fi insistat, aceste rânduri nu ar fi existat. 


O călătorie prin vestul Europei l-a ajutat să elaboreze o tipologie mai mult închipuită decât reală a Occidentului din care reiese în principal că, sub frumusețea și eleganța lui, acesta este măcinat de vicii și sărăcie generalizată.


DIFERIT? 


Sunt consemnate în scris judecăți de valoare, idei, evocări, observații și impresii de călătorie. Autorul nu se limitează doar la a menționa locurile pe care le-a vizitat, ci dezvoltă justificări bine fundamentate care au condus la evenimente cruciale.


INTERESANT?


Dincolo de locurile și peisajele inedite, tratează teme atent analizate ca: individualitatea, statutul în societate, diferența dintre săraci și bogați, culți și analfabeți, despre sacrificiul pentru ceilalți, onoare, elocvență, relația de cuplu, respectul față de partener. Pentru fiecare alocă timpul și spațiul potrivit.


Fără a cosmetiza crudul adevăr, toate aceste evocări nu sunt altceva decât frământări adânci ce mistuie sufletul autorului ,,Însemnărilor din subterană".

Friday, October 21, 2022

RECENZIE: ,,Ucigașul ABC"

 

Titlu: Ucigașul ABC 

Autor: Agatha Christie 

Editura: Litera

Număr pagini: 320

Categoria: literatură contemporană 

Am adunat în doze mici tot ceea ce se ascunde între paginile unui roman scris de Agatha Christie: de la mister la suspans, incertitudine, nostalgie, intimidare. Și cum în acest an am citit 3 ani dintre cărțile ei (+ alte 6 cărți în anii precedenți) pot afirma că Poirot m-a cucerit cu inteligenţa, perspicacitatea și iscusința cu care rezolvă fiecare caz.


Nu contează dacă se confruntă cu un singur vinovat sau mai mulți, el îi demasca cu ușurință. 


Nu îl sperie nici martorii mincinoși, nici amenințările care îl vizează în mod direct. Urmează cursul firesc al lucrărilor și așteaptă ca ,,ucigașul lui" să facă primul pas greșit. Îi cunoaşte punctul slab, vinovatul cerșește atenţie și notorietate. I le dăruiește. Îi cunoaşte strategia și îl urmărește ca o umbră. Poirot urmează traseul, respectă indicațiile,  caută susținere și acționează. 


Din păcate, până să fie prins criminalul, patru persoane își pierd viața. Victimele nu se cunosc, nu au nimic în comun, numele lor să fie o coincidență absurdă care să le provoace moartea? Strategia nemilosului ucigaş este aceea de a ucide în ordine cronologică oameni ale căror nume începe cu o literă din alfabet: Alice Acher, Betty Bernard, Carmichael Clarke ...


Cât de departe va merge și până unde va ajunge? Îngăduința lui Poirot are o limită ... totuși, detectivul nu a putut salva câteva vieți. Însă, le va dezvălui colegilor săi cine este făptașul. De fapt, nu acesta e interesul tuturor?

Friday, October 14, 2022

RECENZIE: ,,Negustorul de manuscrise

 



,,Negustorul de manuscrise" este un thriller care m-a fascinat de de la prima până la ultima pagină. M-a invitat în ,,lumea perfectă" a cărților rare, o lume a colecționarilor înrăiți, dispuși să ofere sume colosale pentru a intra în posesia unui exemplar unic.


Totul a început brusc, de la ideea unui jaf. Miza este cele 5 manuscrise ale romanelor scrise de F. Scott Fitzgerald - ,,Dincoace de paradis", ,,Marele Gatsby", ,,Ultimul magnat", ,,Blândeţea nopții" și ,,Cei frumoși și blestemați" - opere care au întrat prin donație în posesia Bibliotecii Firestone de la Princeton. 


Fiecare eveniment important este atent analizat, detaliile constituind un punct forte în modul în care autorul a ales să structureze romanul. Sunt impresionată de cum decurge acțiunea, de tipurile de comportament evidențiate, dar mai ales de finalul spectaculos pregătit de autor cu multă grijă. 



Marcer Mann este preferata mea. O tânără romancieră în vârstă de 31 ani, ale cărei opere fuseseră apreciate de criticii literari, dar cu un succes modest la public. Cooptată de Elaine, reprezentanta companiei de asigurări, firmă la care sunt asigurate cele cinci manuscrise dispărute pentru suma de 25 de milioane de dolari, Mercer reprezintă un pion vital în investigația privind descoperirea hoților. În acest mod, aceasta din urmă are ocazia de a-l cunoaște pe Bruce Cable. 


Bruce Cable este un anti-erou fermecător și inteligent. 


Pasiunea pentru cărțile vechi i-a deschis orizonturile spre o lume nouă și fascinantă. Folosindu-se de moștenirea primită de la tatăl lui, precum și de însușirea din biblioteca părintelui său a 18 cărți rare, dintre care 4 ediții princeps semnate de autori în valoare de 200.000 de dolari, intrarea lui Bruce fusese una spectaculoasă.


A continuat să se documenteze vertiginos, a atras atenția editorilor și a autorilor transformând librăria sa în locul ideal pentru lansări de carte. Dorința pentru putere l-a împins mai departe devenind membru al Asociației Americane a Librarilor, un ,,nume" în industria vânzărilor cu amănuntul, dar și un escroc pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești. 


La prima vedere, Marcer nu i-a putut rezista. Din prădător s-a transformat în victimă. Deși activitatea de spionaj este un succes și toate presupunerile lui Elaine se adeveresc (manuscrisele se află în pivnița lui Bruce), Marcer se află în fața unei mari dileme: să-l distrugă pe Bruce, bărbatul de care s-a îndrăgostit, sau să păstreze tăcerea și să devină complicea lui?


Indiferent de ce va alege femeia, decizia ei, într-un fel sau altul, va avea repercursiuni asupra mai multor persoane. Cât de mult cântărește adevărul în balanță? Dar minciuna? Veți fi surprinși de rezultatul final.

Friday, October 7, 2022

RECENZIE: ,,Fiul risipitor" de Radu Tudoran

 

🌹 Am citit multe cărți scrise de autori români, dar puține au egalat-o. Deși este o poveste de dragoste tristă, iar protagoniştii se afundă mai mult în suferință, deși pe alocuri totul pare fără sens, acest roman este o dovadă clară a ceea ce înseamnă dragostea adevărată, devotamentul și sacrificiul de sine. Cine alege să o citească, nu poate decât o adore.


🌹 Și să caute răspunsuri la întrebări ca:


🔹 ️Un om are atâta putere încât să iubească cu adevărat?


🌹 Eva o tânără inocentă, cu suflet curat, îi oferă lui cele mai frumoase dovezi de iubire: își înfruntă familia, părăsește casa părintească, își abandonează studiile și îl urmează până la capăt ... iar și iar și iar. Numai că cei doi nu reușesc niciodată să atingă infinitul împreună.  El de fiecare dată are un motiv să plece.


🔹 ️Există iubire sau doar obsesie?


🌹 Ei își exprimă sentimentele prin trăiri intense pentru scurte perioade, iar lupta pentru supraviețuire poate fi covârșitoare. Timpul e o pedeapsă cruntă care le consumă iubirea repede și fără milă. Când rămân fără resurse singura cale e despărțirea. 


🔹 ️Dragostea este un impuls sau un stimul?


🌹 Căsătoria cu un alt bărbat nu stinge focul din inima neînfricatei Eva, îi conferă stabilite financiară până  când ea decide să se desprindă din lanțul siguranței. Ea își pune viața în mâinile persoanei iubite, trăiește mereu în prezent. Viitorul nu o sperie, îl îmbrățișează cu forță, pășește hotărâtă prin necunoscut și îl așteaptă ...


🌹 Cât de mult este dispusă să ofere? Dar să accepte?