Tuesday, February 22, 2022

RECENZIE: ,,Mofturi şi dulcegării" - Ioana Trif

 



Titlu: Mofturi şi dulcegării

Autor: Ioana Trif

Editura: Creator

Număr pagini: 244

Categoria: Literatura contemporană

                          

Pe Ioana Trif o cunosc destul de bine şi deja ştiu că îmi place cum scrie şi ce scrie. Nu mai are rost să spun că este un om talentat deoarece mi-a dovedit-o din plin ţinând cont de numărul de cărţi pe care le-a scris şi de diversitatea abordată.

De data asta a ales o poveste de dragoste atipică ce se consumă la cote maxime în afara căsniciilor protagoniştilor. M-am obişnuit să găsesc magie printre cuvinte, ,,savoarea” în cadrul replicilor şi mister în spatele faptelor.

La prima vedere, analizând titlul romanului, ,,Mofturi şi dulcegării”, gândurile cititorului se îndreaptă către o poveste pasională, ireală, cum numai în basme se mai întâlneşte.

Ei bine, nu e chiar aşa. Totul este atent analizat, autoarea dorind să ne îndepărteze de adevăr. Aprofundând înţelegem scopul final.

Dragostea e doar un moft? Dacă Adam şi Cella se iubesc atât de mult, de ce nu pot rămâne împreună? Partenerii lor s-au resemnat, le înţeleg iubirea, atunci ce anume îi opreşte?

Dragostea ilustrează numai momentele frumoase petrecute împreună? Cu ce îi ajută această experienţă pe cei doi îndrăgostiţi?

Dincolo de aparenţele frumuseţii şi a succesului, Adam şi Cella au nevoie unul de celălalt pentru a excela în domeniul care le aduce satisfacţie şi împliniri: scrisul.

Este remarcabil cum amândoi reuşesc să înflorească într-un mod inedit atunci când lucrează împreună. Iubirea nu face altceva decât să le consolideze tăria şi să le ofere un subiect unic pentru a atinge performanţa maximă.

Mărturisesc că pe tot parcursul lecturii gândul mi-a zburat la povestea de dragoste dintre Camil Petrescu şi Cella Serghi. Poate că nimic nu e întâmplător şi autoarea a ales intenţionat acelaşi nume pentru protagonistă tocmai pentru a induce această idee cititorului. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că Petrescu a fost mentorul ei şi a îndrumat-o să scrie, totul se potriveşte perfect. Doar Ioana poate să ne confirme. Dacă este aşa nu pot decât să o felicit pentru că pe mine m-a surprins într-un mod plăcut.

Cât de mult şi-a pus amprenta povestea celor doi scriitori amintiţi anterior asupra personajelor romanului? Avem parte de un final asemănător? Nu vă rămâne decât să aflaţi singuri. Vă spun sincer că veţi adora toate mofturile şi dulcegăriile lor.

 

P.S. Asta e cartea mea preferată!


        Îi mulțumesc autoarei pentru acest exemplar! Mie mi-a plăcut foarte mult cartea! Sper să vă placă și vouă, dragi șoricei!

            

No comments:

Post a Comment