Monday, January 23, 2023

RECENZIE: ,,Cei care iubesc urăsc"


 Titlu: Cei care iubesc urăsc 

Autor: S. Ocampo & A. B. Casarea

Număr pagini: 144

Editura: Rao

Categoria: literatură universală 


Cei care iubesc o fac atât de intens astfel încât să fie dispuși să ucidă în numele dragostei? Oricât de sumbru ar părea, nu este imposibil. Și nici impresionant cazul expus. Cel puţin, pentru mine faptul că am citit-o nu constituie un avantaj. Doar o carte în plus în palmaresul meu.


De ce spun asta? Pentru că, nu se întâmplă nimic spectaculos care să îmi atragă atenția. Este presărat în doze mici suspansul de a afla cine este vinovatul. Mai mult, acest roman mi-a amintit de operele Agathei Christie deoarece s-a respectat același traseu. Cineva comite o crimă, există mai mulți suspecți, un detectiv care investighează cazul (aici detectivul nu este la fel de simpatic, inteligent și perspicace), o anchetă laborioasă și un singur vinovat.


Doctorul Humberto Huberman alege ca destinaţie pentru relaxare Bosque del Mar, un loc exotic cu o plajă plină de raci, valurile agitate ale mării și furtune de nisip. De fapt, bărbatul și-a propus să lucreze în liniște la o traducere din Petronius, însă o furtună de nisip îi blochează pe toți oaspeții hotelului înăuntru. A doua zi, Mary, o fostă pacientă de-a lui, este găsită moartă în camera ei. Urmează ancheta, pas cu pas. Totul se desfășoară în ritm alert, dar eu îmi pierd răbdarea și atenția. Criminalul nu este un personaj credibil, cel puțin nu pentru mine.


Cartea nu este slabă. Nu are un suflu nou, totul e clișeic. Îi lipsește originalitatea și veridicitatea, elementele cheie ce stau la baza unei opere de succes.

No comments:

Post a Comment