Monday, October 24, 2022

RECENZIE: ,,Însemnări de iarnă despre impresii de vară"

 

Titlu: Însemnări de iarnă despre impresii de vară 

Autor: F. Dostoievski 

Editura: Polirom 

Număr pagini: 152

Categorie: literatură universală 


DIFERIT ȘI INTERESANT. 


Așa aș descrie eseul pe care Dostoievski îl așterne pe hârtie la îndemnul prietenilor. Poate, dacă ei nu ar fi insistat, aceste rânduri nu ar fi existat. 


O călătorie prin vestul Europei l-a ajutat să elaboreze o tipologie mai mult închipuită decât reală a Occidentului din care reiese în principal că, sub frumusețea și eleganța lui, acesta este măcinat de vicii și sărăcie generalizată.


DIFERIT? 


Sunt consemnate în scris judecăți de valoare, idei, evocări, observații și impresii de călătorie. Autorul nu se limitează doar la a menționa locurile pe care le-a vizitat, ci dezvoltă justificări bine fundamentate care au condus la evenimente cruciale.


INTERESANT?


Dincolo de locurile și peisajele inedite, tratează teme atent analizate ca: individualitatea, statutul în societate, diferența dintre săraci și bogați, culți și analfabeți, despre sacrificiul pentru ceilalți, onoare, elocvență, relația de cuplu, respectul față de partener. Pentru fiecare alocă timpul și spațiul potrivit.


Fără a cosmetiza crudul adevăr, toate aceste evocări nu sunt altceva decât frământări adânci ce mistuie sufletul autorului ,,Însemnărilor din subterană".

No comments:

Post a Comment