Friday, October 14, 2022

RECENZIE: ,,Negustorul de manuscrise

 



,,Negustorul de manuscrise" este un thriller care m-a fascinat de de la prima până la ultima pagină. M-a invitat în ,,lumea perfectă" a cărților rare, o lume a colecționarilor înrăiți, dispuși să ofere sume colosale pentru a intra în posesia unui exemplar unic.


Totul a început brusc, de la ideea unui jaf. Miza este cele 5 manuscrise ale romanelor scrise de F. Scott Fitzgerald - ,,Dincoace de paradis", ,,Marele Gatsby", ,,Ultimul magnat", ,,Blândeţea nopții" și ,,Cei frumoși și blestemați" - opere care au întrat prin donație în posesia Bibliotecii Firestone de la Princeton. 


Fiecare eveniment important este atent analizat, detaliile constituind un punct forte în modul în care autorul a ales să structureze romanul. Sunt impresionată de cum decurge acțiunea, de tipurile de comportament evidențiate, dar mai ales de finalul spectaculos pregătit de autor cu multă grijă. 



Marcer Mann este preferata mea. O tânără romancieră în vârstă de 31 ani, ale cărei opere fuseseră apreciate de criticii literari, dar cu un succes modest la public. Cooptată de Elaine, reprezentanta companiei de asigurări, firmă la care sunt asigurate cele cinci manuscrise dispărute pentru suma de 25 de milioane de dolari, Mercer reprezintă un pion vital în investigația privind descoperirea hoților. În acest mod, aceasta din urmă are ocazia de a-l cunoaște pe Bruce Cable. 


Bruce Cable este un anti-erou fermecător și inteligent. 


Pasiunea pentru cărțile vechi i-a deschis orizonturile spre o lume nouă și fascinantă. Folosindu-se de moștenirea primită de la tatăl lui, precum și de însușirea din biblioteca părintelui său a 18 cărți rare, dintre care 4 ediții princeps semnate de autori în valoare de 200.000 de dolari, intrarea lui Bruce fusese una spectaculoasă.


A continuat să se documenteze vertiginos, a atras atenția editorilor și a autorilor transformând librăria sa în locul ideal pentru lansări de carte. Dorința pentru putere l-a împins mai departe devenind membru al Asociației Americane a Librarilor, un ,,nume" în industria vânzărilor cu amănuntul, dar și un escroc pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești. 


La prima vedere, Marcer nu i-a putut rezista. Din prădător s-a transformat în victimă. Deși activitatea de spionaj este un succes și toate presupunerile lui Elaine se adeveresc (manuscrisele se află în pivnița lui Bruce), Marcer se află în fața unei mari dileme: să-l distrugă pe Bruce, bărbatul de care s-a îndrăgostit, sau să păstreze tăcerea și să devină complicea lui?


Indiferent de ce va alege femeia, decizia ei, într-un fel sau altul, va avea repercursiuni asupra mai multor persoane. Cât de mult cântărește adevărul în balanță? Dar minciuna? Veți fi surprinși de rezultatul final.

No comments:

Post a Comment