Thursday, November 10, 2022

RECENZIE: ,,Făt-Frumos din corcoduș"

 


RECENZIE: ,,Făt-Frumos din corcoduș"

,,Făt-Frumos din corcoduș" reprezintă imaginea fidelă a satului românesc din perioada imediată războiului și instituirii comunismului în România, unde totul poate fi caracterizat prin simplitate, discreție, respect, devotament și bun simț. Chiar dacă nimic din ceea ce se petrece în cuprinsul nuvelei nu trădează tradiționalismul, ba cutumele și obiceiurile sunt respectate cu sfințenie, opera are un farmec aparte cu care ne învăluie încă de la primele pagini. Comicul nu lipsește de nicăieri, rămâne constant în fiecare capitol.

Dimpotrivă, ajută necontenit. Este ingredientul magic cu care sunt îmbrăcate principalele momente sau evenimente din viaţa obișnuită a sătenilor: femeile preferă să se adune seara la poartă și să bârfească, bărbații își alungă oboseala și necazurile la cârciuma de la drum, câte unul poftește la soția celuilalt, iar gelozia și căderea în păcat destramă căsnicii fericite.

Acestea sunt reguli nescrise și încălcate nu numai de către oamenii simpli și needucați, sunt păcate grele care apasă sufletele păcătoșilor încă din cele mai vechi timpuri.

Menite să țină locul unor înțelepte învățături, mesajele ascunse sunt dezvăluite prin intermediul persoanelor de bază din comunitate: preotul și învățătorul din sat. Înainte sau după fiecare necazuri, ei au obligația morală de a-şi îndruma consătenii pe calea cea dreaptă. Indiferent de cum vor proceda cei implicați, ei nu au dreptul de a judeca vinovații. Vorbele blânde și calde ale celor învățați vor sconta mereu rezultatul dorit: înduplecarea vinovăției și iertarea greșelilor.

Ceea ce ar trebui, cu adevărat, să-i preocupe pe săteni ar fi modul de a-și trăi viața în continuare exact așa cum ei o cunosc bucurându-se de roadele pământului, de obiceiurile sacre care le aduce mulțumire și liniște sufletească, de putere pentru a putea trăi în armonie unul cu celălalt, de a se iubi sincer, dar nu cu patos și înverșunare, de a găsi calea spre progres și bogăție împreună. 

Această nuvelă este un îndemn croit cu meticulozitate și grijă pentru cei din jur. Sfaturi delicate, sentimente pure sunt menajate și acoperite cu un umor fin pentru a înlătura gravitatea faptelor. Dincolo de orice impas există o soluție. Zâmbetele sunt pete de culoare ce au acoperit toate cele 150 de pagini. 

Citiți-le și bucurați-vă!
 


No comments:

Post a Comment