Sunday, May 24, 2020

Citesc cărţi în paralel




În ultima perioadă am decis să încerc ceva nou: să citesc mai multe cărţi în paralel. Ştiu că numeroşi cititori optează pentru această variantă, dar nu şi eu, până acum. Am mai încercat, însă nu a dat rezultate. Prefer să mă bucur de o carte acordându-i multă atenţie. Este şi unul dintre motivele pentru care nu reuşesc să citesc atât de repede. Am auzit la alţii că pot termina de citit un volum de 300 – 400 de pagini într-o singură zi. Este minunat şi nu vreau să sune a reproş remarca mea, dar eu nu pot. Probabil, şi pentru că nu am mult timp liber, iar pentru lectură îmi pot dedica doar o oră, cel mult trei ore, în fiecare seară.

Totodată, am constatat că seara nu este întotdeauna momentul oportun pentru citit. De multe ori, oboseala îşi spune cuvântul şi gradul de concentrare scade. Dar, pentru mine, tot ce contează este faptul că îmi pot permite, zi de zi, să am parte de momente de relaxare.

De ce am ales să citesc cărţi în paralel?

Pentru că, aşa am impresia că reuşesc să citesc mai mult, sper să nu mă înşel. Pentru că, pot alege cărţi diferite şi aşteptarea durează mai puţin. Pentru că, am posibilitatea să cunosc poveşti diferite în acelaşi timp. Spre surprinderea mea, pot constata mult mai uşor diferenţele dintre un roman clasic şi unul contemporan. Au intervenit multe modificări. Dar cel mai important e că şi azi se scrie bine. Avem mulţi autori contemporani foarte buni, străini sau români. Pe această cale vă invit să citiţi mai multe opere ale autorilor români. Veţi descoperi oameni minunaţi şi talentaţi care ştiu să-şi transpună poveştile într-o manieră aparte. Se pricep tare bine la asta! În calitate de cititor, eu mă pricep să le citesc şi să scriu despre ele.

De ce acum pot face asta, iar atunci nu?

M-am pregătit înainte de a relua totul de la capăt. Aveam nevoie de ordine şi organizare. Deci, de câteva reguli. Simple şi concise. Acum imprimate şi pe hârtie:

  1. Să nu citesc mai mult de două cărţi în acelaşi timp;
  2. În prima zi, citesc din prima carte, a doua zi din cealaltă. În aceeaşi zi nu voi citi din ambele cărţi, chiar şi dacă e vorba de momente diferite: dimineaţa şi seara;
  3. Întotdeauna voi începe să citesc a doua carte după două zile de când am început-o pe prima;
  4. Îmi voi nota progresul, de fiecare dată.
În prezent, mă bucur de două romane minunate. Sunt diferite şi speciale în felul lor. Le-aţi citit? Care este preferatul vostru?

No comments:

Post a Comment