Wednesday, May 6, 2020

Recenzie "Condamnat la moarte" de Mikkel Birkegaard Librarus.ro


Titlu: Condamnat la moarte
Autor: Mikkel Birkegaard 
Editura: Polirom
Număr de pagini: 347

"Frank Føns, un scriitor de succes in lumea thrillerului, isi datoreaza celebritatea scenelor dure din romanele pe care le scrie. Cind insa fictiunea paraseste paginile cartii si coboara in strada, cind crimele din povestile celebrului scriitor devin realitate, lumea lui Frank se tulbura; astfel se naste Condamnat la moarte, un roman in care fictiunea devine granita dintre viatasi moarte.
 
O crima inchisa intre paginile unui roman devine realitate si transforma existenta celui care a asternut‑o pe hirtie. Frank Føns este un autor de romane ce‑si circumscriu spectrul dintre crima si groaza. Faimoase pentru descrierile viscerale si mortile violente, un periplu in lumea ororii, cartile sale nu l‑au pus in fata raspunderii scriitorului pina cind este descoperit cadavrul unei femei al carei ucigas a respectat intocmai ceea ce Frank Føns crease in ultima sa carte, inca nepublicata. Coincidenta este prea mare, Frank isi da seama ca cineva ii foloseste manuscrisul sustras ca ghid pentru a ucide. Singura cale pentru a pune capat crimelor este sa devina detectiv, misiune complicata, cu atit mai mult cu cit trebuie sa se descurce pe cont propriu.

Condamnat la moarte reuseste sa captiveze cititorul prin complexitatea protagonistului, prin depasirea cliseului horror, prin problemele pe care le pune – responsabilitatea artistului, atunci cind realitatea imita arta, iar editorii urmaresc doar sporirea vinzarilor – si prin finalul straniu."

Această carte este o excepție de la literatura contemporană și mă simt nevoită și eu să fac o excepție de la regulă cu recenzia ei. Voi începe cu recomandarea ei: nu o citiți dacă sunteți mai sensibili sau dacă sunteți genul de persoană căreia i se face rău dacă vede sânge. Este o carte foarte dură, chiar macabră, pot spune, cu scene ale morții descrie prea bine.


Pe parcursul ei am trăit o mulțime de emoții: curiozitate, amuzament, fascinație, groază, șoc. 
Am avut și momente de incertitudine când acțiunea o lua razna și încercam să disting realitatea de fantezie.

La "Condamnat la moarte" mi-au plăcut mult stilul în care este scrisă și acea "culoare" sau atmosferă pe care o au cărțile de acest gen, pentru că au fost foarte bine redate. Autorul are o răbdare ciudată de a detalia scenele crimelor și, în paralel cu lumea polițienească, Mikkel Birkegaard spune povestea de viață a personajului principal, Frank.

Mi-a plăcut mult analiza psihologică pe care acesta a făcut-o asupra personajelor, a îmbinat tipologii de la cele mai obișnuite persoane până la complexitatea minților criminale. Ce-i drept, această carte m-a surprins și nu mă așteptam la mare lucru de la ea, dar mi-a întrecut cu mult așteptările. Este un thriller cu elemente horror care nu prinde pe toată lumea. 

Foarte bine scrisă și cu o imaginație bogată, am putut vedea prin prisma ei modul de operare al oamenilor bolnavi psihic și aproape am trăit pe pielea mea (psihologic vorbind) durerea fizică a torturilor. Am putut vedea și înțelege greutatea cu care se confruntă un scriitor care a fost pregătit să îți sacrifice familia și prietenii apropiați pentru succes, ca într-un final să-și găsească moartea mult mai rău ca personajele din proportiile romane.

Nu îmi pare rău că am citit-o, pentru că mă simt cu un pas mai aproape de a înțelege mintea și acțiunile unui criminal, și am descoperit prin ochii lui Frank succesul și decăderea unei persoane.

Din nou, o recomand persoanelor care iubesc genul thriller, dar care au peste 18 ani. Sunt sigură că această carte nu va dezamăgi fanii acestui gen.

Mulțumesc librarus.ro pentru carte și pentru cunoștințele dobândite cu această ocazie. 
Pentru mai multe cărți interesante, accesați link-ul https://librarus.ro/

Cu drag, 
Șoarecele de bibliotecă 

No comments:

Post a Comment